AGRICULTURĂ: Pierderile produse de secetă au costat Groupama 80 milioane lei, în 2020. În România, mai puțin de 30% din suprafețe sunt asigurate

AGRICULTURĂ: Pierderile produse de secetă au costat Groupama 80 milioane lei, în 2020. În România, mai puțin de 30% din suprafețe sunt asigurate
Publicat: 27/05/2021, 08:39
Actualizat: 16/06/2021, 21:27

Groupama Asigurări, liderul pieței de asigurări agricole din țara noastră, a plătit, în 2020, fermierilor daune în valoare de peste 93 milioane lei, mai mult decât dublu față de anul anterior, din care 80 milioane lei au reprezentat pagubele  produse de secetă. În România, suprafețele asigurate reprezintă mai puțin de 30% din total. 

În anul agricol 2019-2020, compania a subscris prime brute în valoare de 64 milioane lei, iar pe lângă secetă, grindina, furtuna și ploile excesive au produs cele mai mari daune.

Seceta a rămas pe primul loc în topul evenimentelor climatice care au afectat culturile din România, pentru care Groupama Asigurări a plătit daune de 80 de milioane de lei. De la an la an, poate fi observat cum diferite regiuni din țară sunt afectate într-o măsură mai mare sau mică de seceta extremă, însă cele mai mari daune sunt grupate în sudul și estul țării, acolo unde se află, de altfel, 3 treimi din suprafața agricolă totală, se arată într-un comunicat al asigurătorului.

Deși seceta este un risc ce poate fi acoperit printr-o asigurare, la fel ca grindina, furtunile, inundațiile și nu numai, gradul de cuprindere în asigurare a suprafețelor agricole din România este în continuare unul mic, o mare parte din suprafețele cultivate ale țării nefiind asigurate.

Călin Matei, director general adjunct Goupama Asigurări, afirmă că deși venim după un an de secetă extremă și se observă că toate culturile pot fi vulnerabile în fața fenomenelor meteo, și nu doar în România, ci oriunde pe acest glob, suprafețele asigurate sunt mici, în ciuda faptului că primele la asigurări sunt subvenționate.

  În prezent, estimăm că gradul de penetrare a asigurărilor la nivelul suprafețelor arabile se află undeva la sub 30%, ceea ce este destul de puțin comparativ cu alte țări din Europa. Mutualzarea riscurilor poate fi o cale pentru creșterea gradului de acoperire în asigurările agricole, acest principiu bazat pe solidaritate fiind unul care are putea avea un aport pozitiv – Călin Matei, Director General Adjunct, Groupama Asigurări.

Măsurile de prevenire a riscurilor au și ele o contribuție relevantă în dezvoltarea unei sustenabile, în care fermierii să poată avea planuri pe termen lung, indiferent de condițiile climatice.

Tocmai de aceea, recomandarea asigurătorilor pentru fermieri este de a analiza cât este de expusă la risc cultura lor, raportându-se nu numai la prezent, ci și la istoricul climatic din ultimii ani, care ne arată nu numai cât de imprevizibile sunt fenomenele meteo extreme, dar și că ele sunt mai frecvente decât ne-am aștepta.

Efectele subvenționării primei de asigurare

Măsurile pentru sprijinirea fermierilor, precum subvenționarea primei de asigurare, pot avea efecte pozitive, însă ele trebuie corelate cu o creștere a gradului de conștientizare a riscurilor, dar și cu alți factori pentru a obține rezultate cuantificabile.

În cazul Groupama Asigurări, de la introducerea Submăsurii 17.1, nu s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de fermieri care aleg să-și asigure culturile, ci doar a fost lărgită gama de riscuri asigurate de clienții deja existenți. Conform datelor companiei, o consecință direct legată de subvenționarea primei de asigurare a fost creșterea suprafeței asigurate pentru secetă, de la 12.000 ha în 2017-2018, la 55.000 ha în 2018-2019, respectiv 85.000 ha în 2019-2020.

Per total, portofoliul Groupama Asigurări a evoluat de la aproximativ 600.000 ha în 2012-2013, la 800.000 ha în 2017-2018, iar după introducerea primei subvenționabile, la 815.000 ha în 2018-2019, respectiv 835.000 ha în anul următor.

În ultimii 10 ani, asigurările agricole au câștigat teren, însă ele continuă să întâmpine o serie de provocări, de la retincența în rândul fermierilor, la reducerea suprafețelor irigate sau lipsa investițiilor sustenabile”- se arată în comunicatul Groupama.

Antiselecția riscului este, de asemenea, o problemă în creștere în ultima perioadă, acest lucru însemnând că din ce în ce mai mulți clienți preferă să achiziționeze asigurări care acoperă doar riscurile cele mai probabil să se întâmple, fără a lua în considerare și alte riscuri suplimentare, mai puțin frecvente, dar cu un impact la fel de semnificativ.

Fermierii pot depune solicitări pentru asigurarea culturilor agricole în perioada octombrie – iulie, lunile mai și iunie, dar și noiembrie și decembrie, fiind perioade de vârf. Deși există diferențe între regiuni în ceea ce privește incidența anumitor riscuri, conform datelor companiei acoperirile solicitate cel mai des de fermieri vizează riscuri precum grindina, furtuna, ploile, incendiul, seceta, arșița sau înghețul.

Lider de piață

Portofoliul Groupama Asigurări include Asigurărea culturilor agricole Standard, Asigurări pentru animale, păsări, viță de vie și pomi fructiferi, dar și pentru utilaje agricole, clădiri de fermă, silozuri și stocuri. Fermierii pot asigura culturi variate, de la grâu, orz, orzoaică, rapiță, floarea-soarelui, porumb, cartofi, sfeclă de zahăr, muștar, soia și multe altele.

Groupama Asigurări, lider pe piaţa de asigurări din România, are  peste un milion de clienţi individuali şi peste 80.000 de companii. Parte a unui grup internaţional de asigurări şi servicii financiare, mutualist si cu o istorie de peste 100 de ani, cu 32.600 de angajaţi deservind peste 13 milioane de clienţi la nivel global.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal